Hoeveel kost een trouwfeest?

De gastenlijst en het budget. Dat zijn de grootste bronnen van stress voor wie een huwelijk plant. Maken jullie je ook zorgen over de prijs van jullie trouwfeest? We lijsten alle kosten op, zodat jullie niets vergeten en een goede inschatting maken. En we geven 3 cruciale tips om geen financiële kater aan jullie sprookjeshuwelijk over te houden.

Wat kost een trouwfeest?

Volgens een enquête van de digitale event matchmaker Salino geven Vlaamse koppels gemiddeld iets minder dan 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat bedrag verschilt wel naargelang je woonplaats en je leeftijd. Zo weten oudere trouwers hun droomdag te plannen met een kleiner budget dan jongere verloofden. Pikant detail: bijna de helft van de Vlaamse trouwfeesten wordt deels of zelfs helemaal gesponsord door de (schoon)ouders. Dank jullie wel, mama’s en papa’s!

trouwfoto love motion

De prijs van een trouwfeest uitgesplitst

Hoeveel jullie trouwfeest kost, hangt af van hoe groots jullie dromen. Daarom lijsten we hieronder alle mogelijke kosten op. Zo maken jullie alvast een eerste inschatting van wat jullie wel of niet willen en welk budget jullie daarvoor over hebben.

Doorlopende kosten voor een trouwfeest

Het is mogelijk om je gasten digitaal uit te nodigen voor je trouwfeest en hen zo op de hoogte te houden. De meeste koppels opteren nog steeds voor papieren uitnodigingen, programmaboekjes en menukaarten. Afhankelijk van de personalisatie en de hoeveelheid voorzien jullie gemiddeld 250 euro voor het drukwerk.

Van thuis naar de ceremonie tot aan het trouwfeest, een huwelijksdag vraagt nogal wat verplaatsingen. Arriveren jullie met de fiets, kiezen jullie voor een koets met paarden of houden jullie meer van een luxueuze sportwagen? Trouwvervoer kost gemiddeld 300 euro.

Een huwelijksfotograaf betaal je per uur. Kies je voor Love Motion, dan betaal je 1.350 tot 1.750 euro. Wil je een trouwvideo laten maken? Dan betaal je tussen de 1.450 en 1.850 euro. Gouden tip: vraag een huwelijksfotograaf én een trouwvideograaf en krijg 10% korting. Bekijk het volledige overzicht van onze prijzen om een compleet beeld te krijgen. Of contacteer ons met jullie vraag.

drukwerk

  gemiddeld 250 euro

trouwvervoer

  gemiddeld 300 euro

trouwfotograaf en huwelijksvideograaf

ongeveer 2.700 euro

prijs trouwkostuum

Om door een ringetje te halen

In online kledingshops vind je budgetvriendelijke trouwjurken voor 100 euro of minder. Ook bruidegoms besparen stevig door te kiezen voor een confectiepak. Een trouwkostuum op maat kost gemiddeld 1.000 euro, voor trouwjurken van bekendere merken betaal je al snel 1.500 euro en meer. Vergeet verder niet dat je schoenen, lingerie en accessoires zoals een corsage nodig hebt. Voorzie verder ongeveer 250 euro voor de kapper en visagist op de ochtend van jullie huwelijk.

trouwkostuum

gemiddeld 1.000 euro

trouwjurk

minstens 1.500 euro

kapper en visagist

gemiddeld 250 euro

Het ja-woord

Een van de mooiste momenten van jullie huwelijk is het uitwisselen van de ringen. Afhankelijk van het materiaal en de (afwezigheid van een) diamant kosten die gemiddeld 500 euro per stuk.

De prijs van een burgerlijk huwelijk is afhankelijk van de locatie en het tijdstip. Meestal is het gratis, al betaal je wel een klein bedrag voor het trouwboekje. Een kerkelijk huwelijk vraagt een gemiddeld budget van 300 euro, een ceremoniemeester engageren kost nog eens ongeveer 250 euro.
Onmisbaar tijdens jullie ceremonie: een prachtig bruidsboeket. Houd rekening met een gemiddelde prijs van 100 euro. Bloemen horen ook thuis bij jullie avondfeest. Grote decoraties kosten gemiddeld hetzelfde bedrag, kleinere koop je al voor gemiddeld 10 euro. Voor een feest met 50 gasten komen we al snel aan 500 euro voor de bloemenaankleding.

trouwringen

gemiddeld 500 euro per stuk

burgerlijk huwelijk

gemiddeld 100 euro,

kerkelijk huwelijk

gemiddeld 300 euro

ceremoniemeester

gemiddeld 250 euro

bloemendecoratie

gemiddeld 500 euro

bruisboeket

gemiddeld 100 euro

Prijs van het trouwfeest zelf

Na de ceremonie is het tijd voor jullie feest. De mogelijkheden voor locaties zijn onbeperkt, van jullie eigen achtertuin over de gemeentelijke parochiezaal tot een romantisch kasteel. De kosten lopen telkens op, maar reken gemiddeld op 4.000 euro kosten voor het gebruiken van jullie trouwlocatie.

De prijs van de catering is sterk afhankelijk van jullie keuzes. Hoeveel gasten nodigen jullie uit en wat schotelen jullie hen voor? Uit de enquête bleek dat een gast gemiddeld 115 euro kost. Daar staat wel tegenover dat ze elk gemiddeld 50 euro cadeau doen. Vergeet zeker je bruidstaart niet mee te tellen.

Geen ambiance zonder muziek. De achterneef van een vriendin als dj vragen is goedkoper, een coverband duurder maar professioneler. Denk ook aan de praktische impact: om een Spotifyplaylist af te spelen heb je minder materiaal nodig dan voor een complete muziekgroep.

prijs trouwfeest

trouwlocatie

gemiddeld 4.000 euro

catering

gemiddeld 6.000 euro
voor 50 gasten

livemuziek en/of dj

gemiddeld 1.000 euro

When the party’s over

Bij het afscheid geven jullie jullie gasten graag een bedankje en een tastbare herinnering aan jullie dag mee. Zet daar ongeveer 250 euro voor opzij. En natuurlijk verwennen jullie ook jezelf na een prachtig maar vermoeiend trouwfeest. Voorzie gemiddeld 4.000 euro voor het verblijf, het vervoer en het eten tijdens jullie huwelijksnacht en jullie huwelijksreis. Als er op dit moment nog budget over is, natuurlijk…

Hoeveel kost een trouwfeest: tips en tricks

Wie de gemiddelde bedragen hierboven optelt, komt al snel boven de 16.000 euro uit die een Vlaams koppel gemiddeld uitgeeft aan een huwelijk. Er zijn dan ook talloze manieren om de kosten van jullie trouwfeest binnen de perken te houden en zelfs te drukken. Dit zijn onze tips en tricks:

Bepaal een budget en houd jullie daaraan. Overleg met elkaar welke bedragen jullie zelf beschikbaar hebben en hoeveel jullie ouders of anderen willen bijdragen. Noteer het totaalbudget en ga daar niet over.

Goede afspraken maken goede geliefden. Bespreek op voorhand wat jullie belangrijk vinden, wat jullie zeker wel en niet willen en hoeveel jullie daarvoor over hebben. Houd rekening met elkaars wensen en zoek compromissen. Een goede les voor de kosten van jullie trouwfeest, maar ook voor de rest van jullie getrouwde leven 😊

Doe vooral wat jullie zelf willen. Misschien wel onze belangrijkste tip. Jullie huwelijk is jullie mooiste dag. Familie en vrienden genieten mee, maar jullie staan centraal. Een gezellige drink op café in plaats van een avondfeest? Een zomerjurkje in plaats van een trouwkleed? Eigen handgeschreven uitnodigingen in plaats van een grafisch ontwerper inhuren? Als jullie dat willen, zijn het ideale manieren om tegelijk jullie droomdag te beleven én de kosten te drukken.

Kosten van een trouwfeest met blijvende herinneringen

Een huwelijksfotograaf en een trouwvideograaf nemen absoluut een deel van je trouwbudget in. Maar zij zorgen wel voor herinneringen die jullie de rest van jullie leven bijblijven. Wanneer het trouwkostuum in de kast hangt te verstoffen en de smaak van de huwelijkstaart al lang vergeten is, keren jullie in een handomdraai terug naar jullie prachtige dag. Contacteer Love Motion en maak van jullie huwelijk een onvergetelijke ervaring.

Recente blogposts