Draaiboek huwelijk

Niets zo leuk als samen jullie huwelijksdag te plannen. Maar ook niets zo stresserend. Zijn jullie zeker niets vergeten? Hoe lang duurt alles? En wie moet wanneer waar zijn? Een draaiboek voor jullie huwelijk is geen overbodige luxe. Ontdek hier hoe jullie eraan beginnen en waar jullie zeker aan dienen te denken. En gebruik ons voorbeeld als vertrekpunt voor de dagplanning van jullie trouwdag. Zodat jullie je nergens meer zorgen om hoeven te maken.

Wat is een draaiboek voor een huwelijk?

Een draaiboek voor een huwelijk is een gedetailleerd uitgeschreven dagplanning van jullie trouwdag. Dit document vertelt in één oogopslag wat er waar en wanneer gebeurt en wie daarbij aanwezig dient te zijn. Is onze checklist voor jullie huwelijk een tijdlijn voor de voorbereidingen, dan is een draaiboek een tijdlijn voor jullie grote dag zelf.

draaiboek voor een huwelijk

De dagplanning voor jullie trouw opstellen

Het stappenplan voor het maken van een huwelijksdraaiboek

Het belangrijkste moment van jullie huwelijksdag is jullie ja-woord, ook in jullie draaiboek. Of jullie nu kiezen voor een burgerlijke ceremonie, een trouw in de kerk of een combinatie van beiden, doorgaans wordt voor deze momenten een bepaald uur afgesproken. Plan jullie huwelijksdag daarom rond de ceremonie. Vervolledig het draaiboek met dit stappenplan:

  1. Lijst jullie volledige programma en alle activiteiten Denk aan de evidente zaken, zoals de ceremonie, de receptie en het diner, maar ook aan het ophalen van het bruidsboeket, het ontvangen van de gasten en de verplaatsingen tussen de verschillende locaties.
  2. Leg de volgorde en de tijdsduur van alle activiteiten Uiteraard staat het avondfeest helemaal onderaan, maar bedenk bijvoorbeeld of jullie een fotoshoot voor de ceremonie, na de receptie of allebei willen. Overleg met jullie huwelijksfotograaf hoeveel tijd hij nodig heeft.
  3. Koppel elk onderdeel aan een of meerdere personen. Wie moet er zeker aanwezig zijn en wie is er verantwoordelijk voor een bepaald onderdeel? Vergeet je leveranciers niet, bijvoorbeeld muzikanten en cateraars. Voeg telefoonnummers van iedereen toe.

Druk tenslotte jullie draaiboek af en bezorg het aan wie het nodig heeft, of deel het via mail of in WhatsAppgroepen. En dan is het tijd voor misschien wel de moeilijkste stap…

draaiboek trouw ceremonie

Het belangrijkste voor jullie huwelijksdraaiboek: laat het los

Een draaiboek voor jullie huwelijk is het perfecte houvast voor een drukke dag. Het biedt overzicht en duidelijkheid, voor jullie als koppel, maar ook voor alle betrokkenen, zoals jullie leveranciers. Beschouw het wel als een richtlijn en niet als een harde wet. Vertrouw jullie draaiboek op jullie trouwdag toe aan jullie weddingplanner, jullie ceremoniemeester of een van jullie getuigen. Zo kunnen jullie het loslaten en van elkaar en de dag genieten, inclusief alle spontane momenten die niet in het draaiboek staan.

Onze gouden tip: voorzie voldoende tijd

Van sommige activiteiten weet je op voorhand hoelang ze duren. Voor andere maak je een inschatting. Zorg er zeker voor dat je telkens marge hebt. Niet alleen komen jullie op die manier niet in de problemen wanneer er toch vertragingen zijn, het zorgt ook voor rustmomenten en ontspanning tussendoor. En geloof ons, die hebben jullie echt nodig op zo’n dag.

Ook voor de fotoshoot is het essentieel om voldoende tijd te voorzien. Je wil niet later terugkijken naar jullie trouwalbum en beseffen welke foto’s er ontbreken. Voor een geslaagde trouwvideo is tijd minder van belang, aangezien die meer spontane momenten vangt. Nog niet overtuigd van de meerwaarde van een huwelijksvideo? Ontdek dan 5 redenen om een videograaf te boeken voor jullie huwelijk.

voorbeeld dagindeling trouw

Voorbeeld van een draaiboek voor een huwelijk

Gebruik deze dagindeling voor een trouwdag gerust als vertrekpunt en pas hem aan naar jullie situatie.

8.00u - Opstaan

Bruid/bruidegom thuis

Bruid, bruidegom

8.30u - Ontbijt

Bruid/bruidegom thuis

Bruid, bruidegom

9.00u - Make-up en haar

Bruid thuis

Bruid, kapster, visagiste

9.00u - Aankleden bruidegom

Bruidegom thuis

Bruidegom

10.00u - Aankleden bruid

Bruid thuis

Bruid, kapster

10.00u - Ophalen bruidsboeket

Bloemenwinkel

Getuige bruid

10.00u - Ophalen auto

Garage

Getuige bruidegom

10.30u - Naar bruid rijden

Onderweg

Bruidegom, getuige bruidegom

11.00u - First look moment

Bruid thuis

Bruid, bruidegom, getuigen, fotograaf

11.30u - Naar trouwlocatie rijden

Onderweg

Bruid, bruidegom, getuigen

12.00u - Fotoshoot op trouwlocatie

Trouwlocatie

Bruid, bruidegom, fotograaf

12.30u - Ontvangst gasten

Trouwlocatie

Bruid, bruidegom

13.00u - Ceremonie

Trouwlocatie

Iedereen

14.00u - Felicitatiemoment

Trouwlocatie

Iedereen

14.30u - Opfrismoment

Trouwlocatie

Bruid, bruidegom

15.10u - Naar feestlocatie rijden

Onderweg

Iedereen

15.30u - Fotoshoot

Feestlocatie

Bruid, bruidegom, fotograaf

16.30u - Receptie

Feestlocatie

Iedereen

18.00u - Diner

Feestlocatie

Iedereen

20.00u - Ontvangst avondgasten

Feestlocatie

Bruid, bruidegom

21.00u - Openingsdans

Feestlocatie

Bruid, bruidegom, fotograaf

21.15u - Avondfeest

Feestlocatie

Iedereen

Recente blogposts