Ja! Met dat eenvoudige woordje beloven jullie elkaar eeuwige liefde en trouw. Maar op weg naar dat eenvoudige woordje zijn er heel wat zaken die jullie best niet vergeten. Je wil geen avondfeest organiseren zonder dj, geen ceremonie houden waarbij er te weinig stoelen staan voor alle gasten en geen afhaalchinees serveren omdat de cateraar zich vergist heeft van datum. Daarom: onze checklist voor jullie huwelijk, zodat jullie niets vergeten en ontspannen naar de grote dag toeleven.
Een huwelijk plannen begint minstens een jaar op voorhand
De gemiddelde verloving duurt 12 maanden. Ook daarvoor is het natuurlijk niet verboden om na te denken over jullie huwelijk. Bespreek bijvoorbeeld volgende zaken om een vliegende start te maken.
Budget bepalen
Leg jullie budget en jullie prioriteiten vast. Controleer regelmatig de staat van het budget, zeker voor het uitgeven van veel geld aan bijvoorbeeld de trouwlocatie, de cateraar of de huwelijksreis. Extra inspiratie en tips delen we in onze blogpost ‘Hoeveel kost een trouwfeest’.
Moodboard maken
Maak samen een moodboard om jullie thema, kleurpalet en voorbeelden te verzamelen. Dat is handig om bijvoorbeeld te beslissen over de aankleding van jullie huwelijkslocatie en om jullie bloemist en stylisten te briefen
Trouwlocatie kiezen
Kies of je enkel voor de wet of ook voor de kerk trouwt en informeer naar momenten waarop dat kan. Bepaal de perfecte datum, bezoek huwelijkslocaties en boek de gedroomde trouwplek. Maak een gastenlijst op en bezorg hen alvast een ‘save the date’.
Checklist huwelijk: 1 jaar op voorhand
Trouwen doen jullie uiteraard met twee en in het gezelschap van iedereen die jullie graag zien. Maar er zijn nog veel meer mensen nodig om van jullie huwelijk een geslaagde dag te maken. Contacteer deze personen ongeveer een jaar op voorhand, zodat ze zeker jullie huwelijksdag vrijhouden.
weddingplanner en/of ceremoniemeester
getuigen, bruidsmeisjes/jonkers en babysit
cateraar
trouwfotograaf en huwelijksvideograaf
DJ/muzikanten
grafisch vormgever en drukker
bloemist
make-up artist en kapper
Niet overtuigd dat een trouwvideo de ideale aanvulling is op jullie huwelijksfoto’s? Ontdek dan hier 5 redenen om een videograaf te boeken voor jullie huwelijk.
9 maanden op voorhand
Kies jullie bruidskledij: het trouwkleed voor de bruid en de outfit voor de bruidegom. Vergeet de jurken voor jullie bruidsmeisjes niet.
Organiseer een verlovingsshoot met jullie huwelijksfotograaf. Dat is de ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en jullie voorkeuren en bezorgdheden te delen.
6 maanden op voorhand
Maak alle boekingen: voor materiaal dat gehuurd moet worden voor de ceremonie en het avondfeest, voor het vervoer naar de verschillende locaties, voor het hotel voor de huwelijksnacht voor jullie twee en/of voor bepaalde gasten, en voor jullie huwelijksreis. Denk aan alles wat bij een reis komt kijken, zoals paspoorten en inentingen.
Zorg dat alle administratieve zaken in orde zijn. Doe jullie huwelijksaangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie gedomicilieerd zijn. Maak een afspraak bij de notaris om jullie huwelijkscontract te bespreken: trouwen jullie onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Vergeet niet vrije dagen bij jullie werkgevers aan te vragen voor jullie huwelijksdag en huwelijksreis.
Leg jullie huwelijkslijst bij een winkel of webshop en doe jezelf de mooiste trouwringen cadeau.
Meld jullie aan voor danslessen, zodat jullie je tijdens jullie openingsdans alleen maar op elkaar hoeven te concentreren.
Kies jullie bruidstaart, bespreek jullie menu met jullie cateraar en plan een proefdiner in. Ook om kapsels en make-up uit te proberen is dit het ideale moment.
3 maanden op voorhand
Schrijf de enveloppen, bestel en verzend de uitnodigingen en volg de komende maanden op wie bevestigt en wie er niet bij kan zijn. Bestel tegelijk al het andere drukwerk, zoals de feestmenu’s, naamkaartjes en bedankingskaartjes.
Zorg ervoor dat jullie gasten niets tekort komen: regel vouchers voor parkeerplaatsen en attenties om hen te bedanken voor hun aanwezigheid.
Overleg met jullie ceremoniemeester over de ceremonie, met jullie dj en/of muzikanten over jullie muziekkeuze, met jullie bloemist over de aankleding van de locatie… Kortom: stem de violen van alle leveranciers op elkaar af.
1 maand op voorhand
Geef het definitieve aantal gasten door aan jullie cateraar en maak een tafelplan op.
Schrijf jullie geloften en een speech voor het avondfeest en oefen ze alvast voor de grote dag over precies een maand.
2 weken op voorhand
Vergeet de voorafbetalingen van jullie leveranciers niet.
Neem met jullie weddingplanner of ceremoniemeester het draaiboek van jullie huwelijk door.
1 dag op voorhand
Leg jullie trouwringen, trouwboekjes en een noodkitje klaar
Spreek met jullie getuigen, familie of vrienden af wie zich over welke praktische zaken ontfermt, zodat jullie dat niet hoeven te doen.
De dag zelf
Checklist huwelijk, ook voor nadien
Kies jullie mooiste trouwfoto’s en bundel ze in een trouwalbum. Deel ze ook met jullie gasten. Bezorg hen een bedanking om aanwezig te zijn.
Geef jullie leveranciers een online review, om hen te bedanken en om andere trouwers verder te helpen.
Breng de trouwjurk naar de droogkuis en betaal nog openstaande bedragen. Nu zit het er echt wel op…
Beginnen jullie aan jullie trouwvoorbereidingen, maar kijken jullie nu al op tegen het moment dat het mooie moment voorbij is? Gebruik deze checklist om te trouwen en leef ontspannen en zelfzeker naar jullie dag toe. Onze gouden tip: kies voor een huwelijksfotograaf en een trouwvideograaf. Zo hebben jullie herinneringen voor het leven aan jullie ja-woord, in woord, beeld en klank.